Bir hücredeki genetik materyallerin tamamı, o organizmanın genomunu oluşturur.
Başka bir deyişle genom; bir oraganizmanın bütün DNA'sının tamamıdır.
Genom; hücrenin yada organizmanın oluşması için gerekli kalıtsal bilgileri taşır.
İnsan genom projesinin temel amacı, insan genomunun fiziksel haritasını elde etmektir.
Baz çifti sayısı temelinde genlerin dizilimi ve aralarındaki mesafeyi gösterecek bu haritanın elde edilmesi, ancak DNA üzerindeki nükleotidlerin dizilim analiziyle yani sekanslama ile mümkündür.
Bu bilgiler baz alınarak bu kapsamda İnsan Genom Projesi gündeme gelmiş ve bu yönde çalışmalar 26 Haziran 2000 tarihinde bu günün 'Tüm Çağların Özel Günü' adıyla proje dünyaya ABD Başkanı Bill Clinton, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve özel şirketleri temsilen Celera Genomics yetkilileri tarafından ilan edilmiştir
Geçen süre içinde yeni bilgiler ortaya çıktıkça insan genomu sürekli güncellenmiş, son olarak insan genomunun 36.2 nci kurumu sürümü ve NCBI tarafından yapılmıştır. Dizisi belirlenemeyen 302 boşluk bulunan bu son sürümün, gen kodlayan bölgelerin yaklaşık %99’unu kapsadığına inanılıyor
Bu proje; Alzeimer, verem, kalp hastalıkları, astım gibi hastalıklarıa tedavi olanağı sağlayacak. Proje sayesinde tıp biliminin ciddi biçimde değişikliğe uğrayacağı, ayrıca uluslararası iş dünyasının bundan önemli kazanç sağlayacağı belirtiliyor.Tüm hastalıkların teşhis ve tedavisinde devrim yaratacak devasal bir proje olacağı düşünülmektedir.
Proje, insan genomundan 175.000 baz çiftlik parçaları yapay bakteri kromozomlar haline getirip bakterilerde çoğaltılarak gerçekleştirilmiştir. Dizi çözümlemeleri yapıldıktan sonra, parçaların birbiriyle örtüşen dizileri belirlenmiş ve her parçanın özel enzimlerce kesilme profili kaydedilerek genomdaki yeri saptanmıştır. Bu çalışmalarda otomatik DNA dizi analiz teknikleri ve bilgisayar teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin büyük katkısı olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder